Tuesday, October 16, 2012

Cah Sawi Putih Tahu Jepun

Selamat Sore.. Disini hujan deras sekali, rasa mau tidur tapi mata ngga bisa terpejam, mau ngemil tapi ngga ada yang bisa di makan.. hehe dan terlalu malas untuk buat cemilan ,sebenernya hujan hujan begini enak sekali kalo makan pisang goreng sama teh hangat.. Mau keluar beli pun malas mau buka pagar rumah,basah macam ini. Andai nya gate di rumah auto gate khan bagus ngga usah keluar buka gate tinggal tekan butang aja pagar dah terbuka...  Adoiii..enak nya  menghayal di waktu hujan... qiqiqi




So.. daripada asyikk menghayal memikirkan makanan mendingan upoload makanan aja. Melly suka makan sayur sawi putih, di masak apa aja enak banget, tadi buat nya di campur dengan tahu jepun atau kalo di Jakarta kita sebut nya tahu sutra tambah dengan wortel , hmm simply delicious... slurrp
Selain dengan nasi putih tadi di makan bareng ayam dan kerupuk tempe.. Hayooo.. uda pernah rasa belum yang namanya kerupuk tempe.. yummeh

Joom tengok recipe yang melly pakai tadi, sebenernya resep nya asal cemplung cemplung aja..qiqiqi
Bye.. Melly mau jalan jalan cari makan di dapur teman teman semua.. *wink




Cah Sawi Putih Tahu Jepun
Sumber : Melly

 Bahan - Bahan :
1 buah tahu  jepun * di potong potong bulat lalu di goreng hingga matang
Sawi putih * di potong potong, cuci
1 buah wortel*buang kulit nya, iris tipis
2 siung bawang putih * di cincang kasar
1 biji cabe besar * iris tipis
1 sdm oyaster sos
Minyak bijan secukup nya
1/2 sdt kaldu ayam bubuk
Garam secukup rasa.
Minyak untuk menumis

Cara Membuat :
1. Panaskan sedikit minyak lalu tumis bawang putih hingga keluar bau nya, masukkan irisan cabe merah, aduk rata lalu masukkan wortel nya dan aduk rata.
2. Masukkan sawi putih nya. aduk rata lalu masukkan tahu jepun yang sudah di goreng. aduk rata.
3. Masukkan oyaster sos, kaldu ayam bubuk, minyak bijan  lalu aduk hingga bumbu nya merata,
4. kalo kurang asin kasih garam secukupnya sesuai selera.kalo rasanya sudah pas boleh di angkat dan siap di hidangkan.


Met Mencoba.. ^-*


5 comments:

Ayu said...

Hi melly sudah lama rasanya akak tidak singgah kesini..anak sedang exam period sekarang ni ler..lauk macam ni memnag sedap dimakan dgn nasi panas..aduh!!!..

Naz / Nadz COSK said...

Hai Melly.. Wah..lazat nampaknya sayuran itu bersama tahu Jepun.. Sukanyaaaa... Kalau dapat dimakan begitu saja pun Naz suka..

Melly, tadi nampak perkakas "happy birthday" yg boleh dicucuk atas kek kat blog sis "juicy cafe".. Cantiknya mellyyy.. Macam2 patern yer ada dijual di bandung.. Huhuhu..berkenan sangat. Kalau di sini cuma ada satu jenis jer yg cam tu.. Bila mahu pulang ke sana? Boleh Naz kirim..hehehee..

Rohah said...

sayuran macam gini cocok sekali dimakan bersama ikan masin,waduh terbayang2...

Qasey Honey said...

waduhhh kak sedapnya...ni QH kategorikan sbg menu utk bdiet...mkn mcm tu pon dh sedap..jnji dimakan panas2...perghhh terangkat habis...

psttt...kak Melly..QH ade jugak nmpk perkakas hppy birthday mcm yg Kak nadz ckpkan tu...rupanya akak yea yg belikan...ape kata kalau akak jual on9..brg baking yg best2 dr sana..boleh tmpg beli belah skali..hehe...

zila norazila said...

hi melly
sedapnya..mkn dgn nasi ..best:)))