Tuesday, February 14, 2012

Rendang Udang


Hello there.. pagi ini mendung di sini kayanya mau turun hujan. Seperti biasa kalo weekedays  awal pagi  uda bangun, menyiapkan sarapan dan bekal anak anak ke sekolah, bersih rumah,mandiin bungsu yang pergi sekolah di antar baba nya.jadi nya jam segini udah beres semua, maklum rumah nya kecil cepet rapi dan cepet berantakan nya juga.. hehe
Sambil menikmati kesendirian lebih baik browsing dan jalan jalan ke dapur teman unutk mencari idea masak apa hari ini.. ;)


Ini menu dinner tadi malam, menu yang simple tapi enak sekali. Suwer deh  sedap banget. Resep rendang udang nya hasil jalan jalan di dapur Mat Gebu. kemaren. Di makan dengan nasi hangat enak sekali, semalam kami makan nya dengan tumis sawi yang di campur dengan tahu.. hmm nyam.. nyam.. It's a keeper buat aku, recomended banget. So calling all udang's lovers.. die die must try this recipe.. hehehe


Rendang Udang
Sumber : Cik Mat Gebu

Bahan-Bahannya :
500 gram  udang ukuran besar
3 helai daun kunyit, hiris halus
1 sdm  gula melaka aka gula merah *aq pake gula pasir
Garam secukup rasa
1 keping asam gelugor
1 cup  pati santan/santan kental *aq pake santan kotak
2 sdm  kerisik/kelapa goreng

Bumbu Yang Di Haluskan:
8 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia aka jahe
1 cm lengkuas
2 batang serai, dihiris
3 biji buah keras aka kemiri
3 biji cili merah(kalo mau pedes boleh di tambah)
1 inci kunyit hidup / kunyit
1/2 inci belacan aka terasi *aq ngga pake

Cara membuatnya :
  1. Udang dibersihkan, beri air jeruk nipis dan garam diamkan sebentar lalu cuci.
  2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan2 yang dihaluskan  hingga harum, tumis dengan gunakan api sedang lalu  masak hingga terbit minyak.
  3. Masukkan santan, gula, kerisik dan sedikit garam sambil di aduk rata. 
  4. Bila sudah mendidih, masukkan udang tadi bersama asam gelugor. Aduk  rata dan masak hingga kuahnya kental. Di cicipi  dan jika perlu tambah sedikit garam.
  5. Terakhir  masukkan hirisan daun kunyit dan aduk  rata. Siap di hidangkan dengan nasi hangat.

Met Mencoba.. ^__*

9 comments:

CT Delima said...

Hai Melly

selamat pagi, harap hari ni bukan monday blues ya..hehehe.

sedap banget juadahnya ni Melly. Tapi kalau buat rendang udang begini k.ct masih belum coba, nanti mahu cari udang yang besar2 sedikit baru mahu coba juga. Nasib baik udah habis, kalau tidak mahu datang terbang kesana numpang makan jugak..hehehe

Jay said...

yummy & very tempting..;P
Tasty Appetite

kakna said...

wow... disini ada udang.
sedap bangat di makan dengan nasi panas2...

cik cek said...

Selamat siang Melly...emmm...bestnya ada rendang udang kat sini..sedapnya makan ngan nasi putih panas2...lapo la pulak perut akak..:)

ummiaisyah said...

rajinnya melly berendang-rendang..kalo sy digoreng garam kunyit aje..byk virus M aku ni

Qasey Honey said...

sedapnya kak tgk rendang udang tu...dpt mkn dgn nsi putih mesti bertambah2 ni...bleh la cuba lak nti

Rohah said...

mengancamlah Melly,makan dgn ketupat mesti sedapkan..

Amie said...

Waduh Melly! Ada rendang udang...enak banget tu makan dengan nasi panas! Adeeehhh... ngences gue...

Diana @ Melley Mey said...

rendang udang tu namapk sgt menyelerakan ler melly... boleh bertambah nasi d buatnya nie